Gården

Gården är ett gammalt hemman som brukats sedan början på 1800-talet. Idag är ytan på 27 ha varav ca 10 ha ligger i anslutning till bostadshuset.

Det är åkermark, igenvuxen betesmark och sjönära impediment här hos oss på Höjden. Just nu ser vi oss om efter mer mark att arrendera för att klara foder och betesmark till vår växande fårbesättning. Vi tillämpar rotationsbete för att lamm och tackor ska må så bra som möjligt det gör dom om marken får vila från betesdjur årsvis. Det foder vi odlar själva är enbart  vall som skördas som hö och hösilage.

Annan odling på gården är än så länge mer för husbehov. I växthuseet driver vi upp tomater, gurka, druvor, chilli och köldkänsliga kryddor.

Trädgårdsland har vi också. Där blir det rotsaker, sallad, ärtskidor och lite annat smått och gott. Det växer bra i fårens ströbädd!

Gården ligger på en höjd med fin utsikt mot sjön. När hösten kommer så får vi det lite lugnare, lammen är sålda eller skickade på slakt, tackor och avelsbaggar klippta och verkade, alla sommarhagar är nedplockade och gödseln utskottad. Vi kan börja vintra och planera för kommande säsong.

För sedan när snön kommer då händer det inte mycket här på gården, inte utomhus iallafall. Snö, snö, snö, snöskottning och kyla, bära ved, utfodra djuren, jobba på våra andra företag och längta till ljuset och värmen återvänder.

Tackorna har sin vinterhage att strosa i, men i ärlighetens namn håller de helst till där maten serveras och ger sig inte gärna ut i ospårad djupsnö.  Här på bilden fäller mannen några rönnar och då blir det genast fart på tanterna, de älskar rönn, På vintern så gnager de av barken och på sommaren mumsar de i sig löven. Vi försöker servera sälg och rönn under vintern så de har något att pyssla med plus att de får i sig mineraler och andra nyttiga spårämnen.

Själva boningshuset är uppfört ca 1830. Den är ett ihopplock av flera gamla timringar och byggdes här av en av sönerna som fick gården avstyckad från stamhemmanet när han bildade familj. Då var gårdarna (marken) stora här i Svartbyn. Vi har renoverat och restaurerat för att behålla huset i ursprungligt skick. Fler byggnader på gården är bagarstuga, växthus, vedbod, stor hölada och lagård som vi använder till fårstall.

I Norrbotten har vi en lång och mörk vinter. När solen i februari hinner upp en bit ovanför horisonten igen då kan vi säga att ljuset har börjat återvända. Här på gården händer inte mycket, fröer till vårens grödor har börjat anlända, mannen i huset är ju numer pensionerad egen företagare men fortfarande engagerad i sin fd handelsträdgård så han har redan sina sådder på gång och om några veckor sätter han igång drivhusen inför vårbruket.

Annars är den här kalla perioden bara en enda lång väntan på riktig vårvinter med snödropp och en sol som värmer! Själv driver jag ett tjänsteföretag som under vinterhalvåret har högsäsong och därmed går bra att kombinera med gård som kräver mer arbete med lammuppfödning och odling från april till september.

Så kommer våren och då smäller det bara till med allt som ska göras på gården. Under vår och sommar används dygnets alla timmar för att hinna med allt, väldigt praktiskt att vi har konstant ljusa dygn sommartid i Norrbotten! Här är vi nere vi sjön i bagghagen och ordnar med ny holk till kniporna.

Efter en intensiv period med lamning och utfodring i fårhuset är det bästa ändå när vi kan släppa alla tackor med lamm på bete. Det blir lite lugnare för gårdsfolket, lammen håller sig med mammorna, betar, diar och busar. För oss handlar det om daglig tillsyn och fylla på vatten. Det händer nästan alltid något med små lamm så man måste verkligen titta till dom så alla håller sig pigga och friska!